Grand mas Laboratory

Laure Prouvost

Laure Prouvost - Grand mas Laboratory, 2020. Courtesy of the artist and Galerie Nathalie Obadia, Paris / Brussels Photo credit - Bertrand Huet / tutti image

“The subconscious is not far, just look here”
Laure Prouvost - Shed A Light, 2018

Grand mas Laboratory is een adembenemend wandtapijt waarin Laure Prouvost een beeld schetst van oma’s natuurlaboratorium. Het werk vindt aansluiting bij de ecofeministische thema’s die in meerdere van haar werken terugkeren waarin een andere, meer ervaringsgerichte vorm van kennen en begrijpen van natuur centraal staat en waarin de grenzen tussen het zelf en de wereld poreus worden. De figuratieve weergave van een verlaten laboratorium in de natuur lijkt op verschillende plaatsen ‘gemorphed’, alsof de elementen in het beeld vervormen of wegsmelten, een andere realiteit inglijdend. Prouvosts kenmerkende spel met taal en betekenis is aanwezig in de verschillende stukjes tekst die als leidraad helpen in de lezing van het beeld. Zo verwijst Shed a light tegelijkertijd naar een plaats en een actie; het schuurtje dat toegang geeft tot experimenteren, ontdekken en begrijpen.

Prouvost creëert sinds 2014 geweven werken die vaak gelinkt zijn aan een videowerk of sculptuur. Zo vindt Grand mas Laboratory haar echo in de video Shed A Light (2018) waarin Prouvost een vergeten dystopisch biolab vindt in een achtergelaten overwoekerde tuin; een prachtige film over de transformatie der dingen, constante metamorfose en het vieren van vrouwelijkheid.

2020 - Tapestry, thread - Provenance : Flanders Tapestries BVBA, Rijksweg 416, 8710 Wielsbeke, Belgium
290 x 433,5 cm (114 3/16 x 170 21/32 in)
Edition of 3 + 1 AP

Courtesy of the artist and Galerie Nathalie Obadia, Paris / Brussels

Laure Prouvost
°1978, Croix, Lille, Frankrijk

Laure Prouvost is een veelzijdige kunstenares die een oeuvre uitbouwt dat buiten de lijntjes kleurt en beantwoordt aan haar onconventionele en poëtische neigingen. Alle vormen van autoriteit worden ondermijnd in de gevoelige, poreuze, eigenzinnige en droomachtige wereld die ze op vernuftige wijze orkestreert. Door middel van video's, schilderijen, tekeningen, wandtapijten, sculpturen in glas, keramiek en performances creëert Prouvost meeslepende omgevingen; een vruchtbare bodem voor persoonlijke mythologieën en semi-fictieve verhalen. Prouvost ontving in 2011 de Max Mara Art Prize for Women en in 2013, als eerste Franse kunstenaar, de Turner Prize. In 2019 vertegenwoordigde ze haar moederland Frankrijk op de Biënnale van Venetië. Haar werk werd recent tentoongesteld in solotentoonstellingen in M HKA (Antwerpen, BE), Bonnefanten Maastricht (NL), Kunstinstituut Melly (Rotterdam, NL) Kunsthal Charlottenborg (Copenhagen, DK) en Pirelli Hangar/Bicocca (Milaan, IT). Ze wordt vertegenwoordigd door Galerie Nathalie Obadia (Parijs, Brussel), Galerie Carlier Gebauer (Berlijn, Madrid) en Lisson Gallery (Londen, New York, Shanghai, East Hamptons), en verdeelt haar tijd tussen Londen, Brussel en Antwerpen.


Portetfoto © Jean Philippe Dordolo Courtesy de l'artiste et Galerie Nathalie Obadia, Paris Bruxelles