De snelle groei van sociale netwerken en de huidige opkomst van ‘cloud computing’ zijn exemplarische voorbeelden van privatisering en commercialisering van sociale productie. Ons gebruik van het web is verbonden met enkele intrinsieke paradoxen die terug te vinden zijn in haar technologische organisatie. Een van de redenen voor de kritiek komt voort uit de herkenning van de manier waarop de energieën van ‘peer production’ en sociale uitwisseling van het volk naar de markt zijn overgeheveld.

Antisocial Notworking toont een kritiek op de sociale media. Het is een verzamelplaats voor projecten die de monopolies van Amazon, Facebook, Google, Twitter, ... subverteren. Voor het Artefact festival hebben Arnolfini en STUK aan INTK de opdracht gegeven om nieuwe software (unCloud) te ontwikkelen om deze Antisocial Notworking site op een nieuwe, kritische wijze te beleven en te gebruiken.

unCloud is een programma dat iedereen met een laptop in staat stelt om een open wireless netwerk te creëren waarop je eigen informatie kan distribueren. Eens gelanceerd, kan een voorbijganger met een mobiele internetconnectie op dat open netwerk inloggen. De persoon die de applicatie opzette kan zelf beslissen welke informatie getoond wordt op welk webadres; zo kan iemand bv. beslissen dat iedereen die facebook.com bezoekt bij het project seppukoo.com terechtkomt. Gebruikers hebben draadloos toegang tot die informatie terwijl ze niet verbonden zijn met het internet. unCloud is niet afhankelijk van een ver datacenter, maar kan gedraaid worden vanop een laptop, waardoor het een ideale software is voor gebruik op de trein of op café.