Box Engraving: TV-Tower (Berlin / Alexanderplatz), under the staircase

Pia Linz onderzoekt in haar werk steeds haar individuele perceptie van de wereld. View Projections en een soort alternatieve cartografie zijn daarbij haar twee belangrijkste methodes en strategieën.

De Box Engravings behoren tot de groep van de View Projections, waaraan ze sinds midden jaren '90 werkt. In deze reeks maakt ze op locatie driedimensionele tekeningen op de binnenkant van plexiglazen boxen. Linz draait in alle richtingen rond en documenteert wat ze waarneemt door het onmiddellijk en rechtstreeks op het plexiglas te tekenen. Later graveert ze de lijnen permanent in het materiaal. De bezoeker kijkt achteraf echter naar de 'buitenkant' of achterkant van het beeld waardoor er een panorama ontstaat dat het perspectief omkeert.

In tegenstelling tot de panorama's uit de 19de eeuw, waar de kijker in het panorama plaats neemt, ziet de buitengesloten bezoeker hier de miniatuurwereld van de Box Engraving van buitenaf. In de pictoriale realiteit van de Box Engraving zit de afstand, en ook de rest van de wereld, altijd vervat in het object.