De titel van deze video verwijst naar de periode waarin de hele wereld keek naar de onafhankelijkheidsstrijd van Litouwen, het geboorteland van Mekas. In dit persoonlijke document laat hij gedurende 4 uur en 46 minuten zien hoe tijd, geheugen, verandering en de ‘condition humaine’ elkaar raken.

Met een handcamera filmde Mekas de Amerikaanse tv-nieuwsuitzendingen die de toestand in Litouwen nauwlettend volgden. De opnames tonen de agressieve pogingen van de Sovjet-Unie om het land te ontmoedigen, demonstraties voor de vrijheid, interviews en statements van toppolitici, journalisten en analisten. Maar we zien ook ontroerende portretten van Litouwse burgers die bij het conflict betrokken waren.

Door de ongeziene standvastigheid waarmee Mekas jarenlang de uitzendingen van het scherm met zijn videocamera filmt, de achtergrondgeluiden van hemzelf en anderen, onthult dit imposante document een enorme persoonlijke betrokkenheid. Mekas kiest er voor om deze video niet samen te stellen met fragmenten uit de archieven van de grote nieuwszenders. We zien zíjn beelden en zíjn blik op de feiten. Daarnaast is Lithuania and the Collapse of the USSR een unieke kans om de berichtgeving over één specifiek onderwerp over een lange tijd te volgen, zo zien we bijvoorbeeld hoe beelden een iconisch karakter krijgen door ze simpelweg enkele keren te herhalen.