© Gebhard Sengmüller

Very Slow Scan Television (VSSTV) is een nieuw televisieformaat dat verder bouwt op slowscantelevisie, een vorm van televisie die wordt gebruikt door zendamateurs. Een computer zet een afbeelding om in een signaal door iedere kleur zijn eigen geluidssignaal te geven en zo rij voor rij de afbeelding te versturen met een zender.

VSSTV gebruikt uitzendingen van dit historische systeem en ‘bubble wrap’ (bubbelplastiek) om een analoge, maar zeer trage variant te construeren. Gekleurde inkt met de 3 primaire kleuren wordt met een plottermachine met naalden in de bubbels geïnjecteerd. Zo worden de bubbels de pixels van het VSSTV ‘scherm’. Er ontstaan zeer grote televisiebeelden met een frame rate van 1 beeld per dag, die het concept van de slowscan in het extreme doorvoeren.

De beelden zijn afkomstig uit een parallel TV universum, uit een tijd waarin televisie een monopolistische positie bekleedde. De slow-scantelevisie was een historische voorloper van de hedendaagse streaming en netcasting technologieën.

Sinds 1992 ontwikkelt Gebhard Sengmüller projecten en installaties die focussen op de geschiedenis van electronische media. Hij creëert alternatieve klasseringsmethodes voor media content, alternatieve uitzending- en projectiesystemen en autogeneratieve netwerken.