Orban Space Terminology (2013)

Omdat wonen op aarde wegens groeiend plaatsgebrek problematisch wordt, moet de stedelijke ruimte, volgens architect/beeldend kunstenaar Luc Deleu en zijn stedenbouwkundige bureau T.O.P. office, meer polyvalent worden gebruikt. Sinds 1995 werkt Deleu aan De Onaangepaste Stad, een ontwerpmatige stedenbouwkundige studie. Er zijn daarin bijvoorbeeld genoeg bioscopen voorzien, maar die kunnen ook gebruikt worden als sportzaal, champignonkwekerij of verblijf voor mantelbavianen.

Brikabrak (1998) is het eerste ruimtelijk model dat werd gemaakt voor De Onaangepaste Stad en daardoor ook het eerste district van Vipcity, het ultieme ruimtelijk model ontworpen binnen het onderzoek naar de De Onaangepaste StadORBAN SPACE is een voortzetting van dit ontwerpmatig onderzoek maar nu gefocust op de openbare ruimte op glokale schaal.

Het breken met de conservatieve manier van leven en het zoeken naar andere mogelijkheden is één van de basislijnen doorheen het hele oeuvre van Deleu en T.O.P. Office. Het vormt een drijfveer voor hun dikwijls verrassende ontwerpen en voorstellen voor een andere, ‘utopische’, ‘onaangepaste’ stad, voor een andere manier van (samen)leven.

Architect Luc Deleu gooit meteen na zijn studies architectuur en stedenbouwkunde het nuttigheidsprincipe dat de meeste architecten hanteren over boord. Een idee kan immers ook louter in het hoofd bestaan en hoeft niet uitgevoerd te worden. Deleu begeeft zich met zijn concepten in een beeldende kunst context. Sinds zijn tentoonstelling Luc Deleu neemt afstand van de architectuur in het vacuüm voor nieuwe dimensies (1970) geeft hij zichzelf de vrijheid om zijn kritische sociologische en ecologische ideeën op zijn manier te presenteren.