B.Goris

De strijd tegen klimaatveranderingen wordt gewonnen of verloren in de stad. De stad Leuven startte daarom, in overleg met de KU Leuven, verschillende middenveldspelers en een groot aantal Leuvense ondernemingen (samen vertegenwoordigd in de stuurgroep G20) het gezamenlijk project Leuven Klimaatneutraal 2030 op om zo tegen 2030 (groot-)Leuven klimaatneutraal te maken. Klimaatneutraliteit is een gedeelde verantwoordelijkheid van de stad (de overheid, dus), de bedrijven, het middenveld en de burgers en de kennisinstellingen.

Tijdens “Ongehoord: Leuven Klimaatneutraal 2030” belichten binnen- en buitenlandse experten hun ervaringen en wordt het wetenschappelijk rapport met de mogelijke scenario’s naar klimaatneutraliteit aan de leden van de G20 Leuven Klimaatneutraal overhandigd.

De avond wordt door radiocoryfee Jan Hautekiet aan elkaar gepraat:

·       Serge de Gheldere, CEO van Futureproofed, spreekt vanuit zijn ervaring als Klimaatambassadeur van Al Gore.
·       Internationaal spreker Klaus Bondam, directeur van het Danish Cultural Institute Benelux en voormalig mayor for Technical and Environmental Administration van Kopenhagen, deelt zijn ervaringen met het proces dat in Kopenhagen, één van de Europese koplopers op het vlak van klimaatneutraliteit, werd doorlopen.
·       Samen met Peter Tom Jones, wetenschappelijk projectbegeleider van de KU Leuven van het project Leuven Klimaatneutraal, worden zij in een panelgesprek verder geïnterviewd.
·       Han Vandevyvere, postdoctoraal onderzoeker en co-auteur van het wetenschappelijk rapport, presenteert de resultaten van het onderzoek van de scenario’s naar klimaatneutraliteit en licht de haalbaarheid van de scenario’s toe.
·       Het wetenschappelijk rapport wordt plechtig overhandigd aan Leuvens schepen van personeelszaken, onderwijs, economie, leefmilieu en vastgoed Mohamed Ridouani en de andere leden van G20 Leuven Klimaatneutraal. Schepen Ridouani geeft aan hoe de stad Leuven werk zal maken van de vertaling van dit rapport in haar beleid.
·       Jan Hautekiet interviewt tenslotte verschillende leden van de G20 Leuven Klimaatneutraal over het belang van dit wetenschappelijk werk en over het proces dat hierop zal volgen voor elk van de organisaties.